Tanácsok gazdálkodóknak

HASZNOS TANÁCSOK A KERTI MUNKÁKHOZ

 

2021.május 3.

 

A veteményeket sajnos, már nem a régi módszerrel kell ültetni, sem meglocsolni.

Az ültetés sorrendjére vigyázzatok, a „biokertben” megtaláljátok.

A locsolás a földön futó csepegtető csővel történjen, de ne folyamatosan, hanem a kora reggeli órákra állítsátok be, a nappali órákban ne működjön. A csöveket a növényi ágyások D-i oldalán vezessétek. A két ágyás közötti oldalra tegyetek mulcsot, vagy száraz füvet.

A fákat is locsolni kell, jó lenne egy csövet leásni a D-i oldalon a csurgó alá. Mielőtt locsoljátok, tegyetek a csőbe 5 csepp növények vizét, majd 5 l vizet.

 

 

 

 

2020. április.


1. A telihold napján, este 8 órakor, 10 csepp Növények Vizét cseppentsetek az ásott kútba. Csak reggel fedjétek le.
A víz nem fog megbüdösödni, a szúnyogok elkerülik.

 

2. A fák trópusi betegségei ellen, a permetlébe 10 l-ként 2 csepp Pf20-at tegyetek.

 

3. Az őshonos fák locsolása. 

A csurgó D-i irányába ültessetek olyan gyógynövényt, ami szereti a kertetek talaját. Ott egy vályút készítsetek, ahová sok víz elfér. 
De az is jó gondolat, ha a D-i oldalra egy legalább ½ m-es, műanyag csövet ástok be, abba öntötök vizet, amiben van PF20 és Növények Vizéből is egy-egy csepp, 10 l-ként.


 

 

2019. február 2.


Megírom a növényeknek egy új ültetési formáját.
Ne a régi „védőnövény” sorokba ültessétek egymás mellé, hanem a szerint, ahogyan az megérik. Tehát, amiket egyforma időben kell kiszedni. Akkor a földet meg kell locsolni, utána meggereblyézni, hogy ne sima legyen, majd várni 5 napot, és a két új növényt egymás mellé soronként váltakozva elültetni. 
Ne érjenek a nagyok a kisebbek tetejére, számoljátok ki a szabad területet közöttük. 
A petrezselyem és a sárgarépa nem lehet egymás mellett, az aroma megőrzése miatt, új növényeket kell ültetni mellé. 
Ha az egyik hamarabb leterem, akkor álljon a föld addig, amíg együtt nem lehet ültetni valamivel.
 

 

 

Tavasszal a  lemosó permetezést ne felejtsétek el!

A fákról a kéregmorzsákat seperjétek le egy közepes erősségű kefével, hogy az alatta megbúvó férgek helyét is be lehessen permetezni. A keféléseket ne felejtsétek el tavasszal mindig megtenni.

A permetbe most, az első alkalommal, 5 cseppet tegyetek 10 liter vízbe, és szinte mossátok le a fákat. A lemosó permetlét a földre is engedjétek, de ne gyűjtsétek a leveleket össze alatta, az első permetezésig hagyjátok alatta. Majd a második előtt vegyétek le, és ezt a levéltömeget tegyétek a komposztra, hiszen a Víz a tetűgéneket már elűzte.

A metszés után, ha nagy a seb, azt kenjétek be a Vízzel.

Ne a szigorú szabályokat nézzétek! A betegséget, ha meglátjátok, akkor rögtön segítsetek a fán.

A kéthetes permetezéshez készítsétek fel a fát, úgy, hogy a kikelő tetvek megjelenésekor permetezzetek, de figyeljetek, mert generációk kikelésekor kell először permeteznetek! Majd a kikelés utáni időt húzzátok el pár nappal, hogy visszaálljatok a két hétre. Van, amit 10 naponként kell, azt figyeljétek meg.

 

KÁRTEVŐK ELLENI VÉDEKEZÉS

Sajnos sok új kártevő fog elterjedni. Ezért új összetételű Növények Vizét kell használni következő évben.

Van, amelyik szállva terjed, azokra a három begyűjtött, majd porrá őrölt gyógynövény magot használjuk. (csalán, cickafark, körömvirág) A körömvirág magból dupla mennyiséget.

A porrá őrölt magokat a kártevő megjelenésének pillanatában rá kell fújni a növényre, és a talajra is. Öt nap múlva megismételni.

Ezek sajnos a fóliasátorban áttelelnek, ezért a fagyos napokat használjuk ki a fertőtlenítésre.

 

VETŐMAGOK KEZELÉSE

Ha csak meghatározott vetőmagot használhatunk, vásároljuk meg most, (dátumot figyeljük) és kezeljük le kamillateával. 1 l vízben 5 dkg kamillát 5 percig főzünk, leszűrjük, lehűtjük, majd 5 percig átmossuk benne a magokat. Leszárítjuk! Száraz, szellős, hűvös helyen tartsuk az ültetésig.

 

 

 

Fólia alatti zöldségtermesztés

Az első dolog a talaj fertőtlenítése, amit eddig sem méreggel, sem semmilyen anyaggal, semmilyen alapozással nem tudtatok megoldani.

Tehát a fertőtlenítést ősszel kell megoldani, amikor üres a fóliasátor. Sok friss, szabad levegőt kell áramoltatni, sokszor szellőztetni, szinte állandóan érje a friss levegő. Ne párásodjon, ne rohadjon rajta semmi, tiszta legyen a föld, ki kell gereblyézni az összes növényhulladékot.

Jó lenne, ha új talajt tudnátok keverni. Ez erdei föld kellene, hogy legyen, de a levelek alattit kellene gyűjteni, a leveleket lesöpörni, csak a tiszta, laza földet kellene összegyűjtenetek. Az erdő talaja a legjobb a tölgyfa alatt, és a kőris alatt, és a vegyes facsoportok alatt.

Gumós gyökerű zöldségek alá a tölgy, a felső termések alá a kőris, a vegyes és levelesek alá a vegyes talaj. Ezt úgy készítsétek el, hogy szedjétek le a régi földet, azt terítsétek a fóliasátor köré kívülre, hogy gyógyítsa a napfény a nyáron. Tehát legalább 10 cm-re le kell venni a talajt, de mielőtt az erdei földet rászórnátok, le kell permetezni. Először a Növények Vizével, amit erre a célra fogunk készíteni, egy olyant, ami a kártevőket is elűzi a földből. Ez után 5 nappal kell a lombtrágyával permetezni, amit szintén ezekre a gazdaságokra küldünk. És 5 nap után kell az erdei földet rászórni, de az alatt az 5-5- nap alatt a földnek ki kell száradni, tehát jó levegősen kell tartani.

A fűtés csak abban az esetben szükséges, ha esős, havas idő van, és nem akar száradni a talaj.

Az így elkészített földet, amíg a palántákat be nem ültetitek, addig szellősen kell tartani, se fűtés, se lezárás ne történjen. A fóliát csak akkor szabad leengedni, ha nem akartok a következő évben ültetni semmit. Tehát szellőzni, szárazan tartani az új, előkészített talajt.

A palántákat, illetve magokat, amiket vásároltok, saját magatok is kezeljétek át. Főzzetek kamillát, szedjetek évente annyit, hogy a magokra elég legyen. 5 dkg kamillát kell 5 l vízben 5 percig forralni, és lehűteni, és a magokat 5 percre szűrőkanállal, amiben rázogatjátok, illetve mozgatjátok a magokat, abba beleengedni, és 5 perc után kivenni, szétteríteni langyos helyen, hogy teljesen kiszáradjanak. Ez a kezelés azért szükséges, hogy a saját erőtökkel is erősítsétek azokat a magokat, amik hozzátok költöztem. A magok álljanak szellős, langyos páramentes helyen, és vigyázzatok, hogy ne párásodjon a hely, ahol tartjátok.

Ha fagy van, az jó, de csak egyszer engedjétek, folyamatosan nem szabad.

A magokat olyan talajba ültessétek, amit erre a célra, a saját földetekből, a fóliátok alól vesztek ki, de keverjétek össze a régi és az új erdei talajjal, fele-fele arányban.

Trágya azért nem szükséges ebben az évben, mert először a talajt fertőtleníteni kell, és a trágyát külön kell kezelni ahhoz, hogy majd a fóliába tegyétek. Tehát most nincs ilyen kezelt trágyátok, azért ne tegyetek, csak a következő évben, majd leírjuk, hogy hogyan.

A trágyát majd olyan helyről gyűjtsétek, ahol tiszta helye van az állatnak, sok a száraz alom, a vizelet által nincs eláztatva. Tehát tiszta, egészséges állat alól vegyetek csak trágyát.

A trágyából, a gumósok alá legjobb a lótrágyából 1/10 rész, tehát 10 kg trágyából 1 kg legyen csikótrágya. Az a 8 rész legyen marhatrágya, az egy rész bogyós széklet trágya, kecske, juh, vagy nyúl. Ezeket jól szárítsátok ki, és szórjátok a fóliától legalább 10 m-re, de ne legyen 1/2 m-nél magasabb ez az összekevert trágya. Ez álljon egész évben, és várja az őszt. A Nap tüze, az eső leve, a fagy hidege ezt olyan állapotba hozza, amivel a károsítok elpusztulnak benne.

Tehát sohase vegyetek olyan trágyát, amiben pajorok, hernyók és állatok vannak, ezt nézzétek meg. Ha kell, szitáljátok át a trágyát, és ősszel, mielőtt leszórjátok, akkor is szitáljátok át. Ezt ősszel fogom írni, csak készítsétek el a trágyát a fagyok előtt.

Ha számot írok, azt pontosan tartsátok be, szinte nézzétek az órát is, mert az idő úgy van kiszámítva, hogy a folyamatnak meg kell lenni, nem eshet ki sem 5 perc, se félóra, semennyi idő. Akkor lesz jó, és tökéletes a termesztett növény.

Ha a terület nagy, és féltek, hogy nem sikerül, akkor próbáljátok ki kisebb területen, és csak akkor határozzatok, ha a tapasztalatok igazolják ennek az üzenetnek az igazát.

 

Tanácsok a sikeres gazdálkodáshoz

Ahhoz, hogy tökéletesen működjön a Növények Vize, igen pontosan be kell tartani a permetezési szabályokat! Ezenkívül a következőkre is oda kell figyelni: a komposzt készítése, a kert megfelelő locsolása, a fák tisztántartása, trágyázása, a gyümölcsfák alá gyógynövények ültetése, vetésforgó alkalmazása. A XVI. kötetben a Világrendszer Segítő Üzenetei közt sok aktuális tanácsot kaptak a gazdálkodók, azt is ajánljuk elolvasni.  

A permetezés ebben az évben annyiban változik, hogy addig, amíg a kelési ritmus be nem áll, tehát amíg a tetvek folyamatosan kelnek, addig sajnos 5 naponként kellene permetezni. De akkor, amikor a kelés ideje a 10-12 napot eléri, akkor a régi idő szerint kell permetezni. Tehát tizennégy naponként. A permetezésre a régi permetező is jó, de be kell avatni.

Azokat a kis bokrokat, (ribizli, egres stb.) amikre a permetet fölülről szórják, azokra szórjanak alulról fölfele is. A permetezésük a fákkal egyeznek meg.

Azok, akik a saját Permetező és Locsoló Vizüket használják, azoknál nem lesz évenként változás, tehát addig használják, amíg tart, utána kérjenek a sorszámuknak megfelelően új Permetező és Locsoló Vizet.

Akinek nincs a saját földjére Permetező anyag, az az aktuális év Növények Vizét használja. A régit sok mindenre használhatja, a sima locsoló vízbe is cseppenthet, a növények, gyümölcsök mosásához is, de a levegő tisztítására is. A bokrokra a szúnyogrisztóval közösen nagy segítséget ad (a szúnyogriasztó beszerezhető az előadásokon).

Ne felejtsenek el a gazdák a fák alá gyógynövényt ültetni. Ha nem tudnak 5 bokrot, legalább egy bokrot. Azokon keresztül kell locsolni, mert az azok gyökerein átfolyt víz jobban felerősíti a fákat. Csonthéjas gyümölcsfák alá sötét színű, a puha magvúak alá világos színű gyógynövényt kell ültetni. A locsolásnál nem a fa alját, hanem a gyógynövényeket kell majd locsolni. Ha a kánikula 1 hétnél tovább tart, és a gyümölcsök érés előtt állnak, a növekedéshez szükséges a víz. Tehát építsetek köré dombkarikát. Az a gyógynövény, amit magról ültettek, az legyen egy külön kis ágyásban, és tavasszal, a palántázás előtt számoljátok ki a DÉL pontját. Egy bokor ezen a helyen álljon, a többi 4-et osszátok be. Ha évelő gyógynövényt ültettek, az őszi permetezés előtt ültessétek a fa alá. Egy-egy kis bokrot. A színre vigyázzatok!

A fákat se ősszel, se télen ne metsszétek, a rügyek duzzanatából lehet azt észrevenni, hogy mikor kell. A tavasz első napjaiban. A szőlőt is akkor lehet. Annál vigyázzatok, a gyökereket, amiket a föld alatt 40 cm-en belül hajtott, azt vágjátok le. Így tud a mélyből vizet szívni.

A magokat, amiket vetőmagként begyűjtöttetek, át kell mosni meleg kamillás vízbe, 40 fokosnál ne legyen több. Azt 5 percig áztatni, majd kitenni, és szárítani, és akkor, amikor száraz, olyan zacskóba tenni, ami a molyokat nem engedi át. Lehet textil, vagy papír, de ne legyen műanyag. A magokat zacskóstól egy napra a mélyhűtőbe kell tenni, azután hűvös helyen tárolni.

Komposztot feltétlenül csinálni kell! A komposzt aljára lemetszett, összegereblyézett ágakat tegyetek. Arra terítsetek többféle trágyasort, azt földdel borítsátok, majd újra növény, trágya, föld, stb. A komposztba mindenféle kerti növény szárai, levelei belekerülhetnek, sőt a háztartási szerves hulladékot is egész évben lehet gyűjteni bele. Ennek egy évig kell érlelődnie, azután amikor elkészül, folyamatosan lesz trágyátok. A komposztot mindig be kell takarni olyan szitaanyaggal, amin a cserebogárpajor és a többi kártevő nem tud áthatolni. A bogarakat össze kell szedni és sajnos elégetni, majd a talajra szórni. Szárazság idején permetszerűen locsolni kell a komposztot, vigyázva arra, hogy csak épp nedves legyen a földje, ne túl vizes.

A fóliasátor talaját meg kell újítani azzal a komposzttal, amit összegyűjtöttetek az év folyamán. Tehát a felső réteg földet 5 cm-re legyaluljátok, azt kiviszitek a sátor oldalához, ahol a Nap éri, ott szétterítitek, 50 cm-nél ne legyen vastagabb. Arra a megmaradt növényi hulladékot rá lehet tenni, a fagy és a nap azt átalakítja, a kártevőket átrendezi génállapotra. A földet, amit pótoltok a sátorban, azt szellőztetni kell, de úgy, hogy egy kis rés a D-i oldalon folyamatosan nyitva legyen. Ez ne nagy, csak egy 5 cm-es csík elég, ahol a levegő cserélődése biztosítva van. De nem kell huzatot csinálni, csak ezen a résen szellőzzön folyamatosan. Addig, amíg a munkálatok el nem kezdődnek.        

Tehát a talajt a komposzttal és ne a trágyával terítsétek be. A komposztban egész évben érlelődött az állati trágya, tehát nem kell most trágyát tennetek, csak a komposztot, amit ezzel a kihordott földdel majd összekevertek, hogy jól készítsétek el a következő évit.

A fóliát, akkor, amikor a gazda meglátogatja, és kinyitja az ajtót, akkor vigyázzon, hogy huzat akkor se érje, azért a hőmérséklet egyenlően hűl és melegszik, de, ha kinyitjátok az ajtókat, akkor az hirtelen történik, és a talajban érlelődő erő folyamata megszakad.

A talajt, amiről a termést leszedtétek, szintén ápolnotok kellene, a komposztotokat rászórni, a megmaradt növényekből az új komposztot alapozni. Tehát a talaj tiszta legyen, semmilyen növény maradéka ne legyen rajta. Ha tököt, vagy valamilyen növényt akartok a komposztra tenni, ami vizet tartalmaz, mint pl. a tök, uborka akkor azt apró darabokra kell vágni, és leteríteni, hogy ne fedjék egymást.

A krumplibogár ellen bizony gyakrabban kell permetezni, de a krumplit olyan talajba ültessétek, ahol az előző évben ültetett zöldségnek a levelét használtátok. A borsó is jó, de gumósok után krumplit ne ültessetek. Amikor megjelenik, szinte a tövénél kell a legtöbb permetet adni, ami befolyik a földbe.

Ha olyan palántát ültettek, ami szinte minden évben problémás volt, akkor ott egy kis átszabályozás kellene, vagyis egy olyan vetésforgó, amiben az előző évben csak olyan növények voltak, amik beborították a talajt, és azokat a palántákat olyan helyre kell ültetni, ahová ezeket ültettétek tavaly. Tehát, ami a leveleivel beborította a talajt, annak a helyére ültessétek azokat, amik gombásodnak. Azért, mert az a gomba, ami szaporodni szokott, elfedve a Naptól, megszűnik létezni, mert a gomba nem a nyirkos talajon szaporodik, hanem a száraz, napos talajon. A nyirkoson elrohad.

A vetésforgóval kapcsolatosan a XVI. kötet c. rovatban, a 2014. június 29-i üzenetben lehet bővebben olvasni.

 

A biogazdák téli feladata:

A gazdáknak sok dolga van télen. A legfontosabb az, hogy a magokat a fagy érje, mert sok kártevő megtelepedett rajtuk, és ezeket a fagy elpusztítja. De vigyázni kell, hogy ne a legerősebb fagyra tegyék, -5 fok a legjobb. Egy egész éjszakára tegyék ki, ha nappal is fagy van, akkor elég 24 órára, de ha nincs, akkor 2 éjszakára.

Az is a dolguk, hogy a vetőmagjaikat, amiket a fagy nem ért, azokat is tegyék ki, azt napközben ne hagyják kint, azért, mert a Nap megbontja a pihenésüket.

Az is a dolga a gazdának, hogy a házban tárolt őrleményeket is hűtse. Vagy szellőztessen a téli hidegben, vagy tegye ezt mélyhűtőbe egy éjszakára.

A cserepes növényeket sohasem a kristályon átszűrt vízzel kell locsolni, mert a szűretlen vízben levő káros anyagokat a növény feldolgozza, de szüksége is van rájuk. Tehát a permetezés elég, abból úgyis szivárog be a földbe gyógyító erő. A szobanövényeket hetente lehet permetezni, amelyik tetves, azt 5 naponként, jó alaposan.

A kertben a talajt, ha sokáig fagy van, a kis fák és bokrok alatt mulcsozni kellene, hogy ne fagyjon át a gyökeréig a föld. Erre jó bármilyen szóró anyag, levél is, de azt tavasszal ki kell gereblyézni, és a komposztba tenni. Az, ami télen védte, az nyáron árt neki.

Az is a dolga, hogy készítse elő a terveit, amiben a vetésforgótól a komposztkészítési időig minden benne van. Gyűjtse össze a régi üzeneteket!

 

Aktuális problémákra segítség

A Világrendszer Segítőjének tanítása szerint (XVI. kötet) minden kerttulajdonos megkaphatja a saját földjére a megfelelő Permetező Vizet és Locsoló Vizet, amivel a jövőben folyamatosan védekezhet vegyszermentesen. Ezért kérjük azokat, akik szeretnék ezt a segítséget megkapni, a kertjükből az alól a fa alól, amelyik a legproblémásabb, 1 kanálnyi száraz(!) földet, papírba (nem nylon zacskóba!) csomagolva juttasson el az előadásokra, hogy ez alapján kaphassa meg a számára összeállított permetező folyadékot.

Így nemcsak a kiskertek tulajdonosai, hanem a nagy területen gazdálkodók is részesülhetnek a Növények Vize jótékony hatásában.

 

Az állatokra is vigyázzanak a gazdák!

Az állataitok sajnos nem elég tiszták. A helyük kicsi, és a trágyát elszórják. A disznónak legyen olyan sarok, ahová eljár üríteni. A Növények Vize állandóan kéznél legyen! Sajnos, sok a fertőzés, a szúnyogok és a kártevők megtámadják őket, ezért jó lenne, ha az ólakat este lepermeteznétek, és az állatokat reggel, amikor elindulnak. Ha valamelyik állat sebes lesz, a gazda Zodiákusának megfelelő Áldott Vízzel (sebek vize) lehet gyógyítani. A családot az anyáéval, az állatot az apáéval. Legyen egy flakon a növényekre, egy flakon a sebeikre elkészítve, és azt jelöljétek meg! Tehát szinte az összes betegségre jó ez az Áldott Víz. Az állatot gondozzátok, a legkisebb sérülést gyógyítsátok, az orrát, a száját tartsátok tisztán. Jó lenne, ha a sebeket, amiket be kell kötni, azt az anyagot, amivel bekötitek, áztassátok a Gyógyító Vízbe, majd száraz pamut anyaggal kössétek át.

A problémákat mindig kérdezzétek, és akkor azt azonnal megoldjuk.

Elérhetőség: ghanonhg@gmail.com