Permetezés

 

2023. évi permetezés

 

A tavaszi permetezés ideje és rendje nem változott.

 

 

 

2021. évi permetezés

 

Ha a Növények Kristályával (egy zöld kristály) készíti a permetlét, akkor 5 l-ként  4 cseppet kell a permetezőbe cseppenteni.

 

Ha ősszel nem volt letisztítva a fák törzse, akkor most el kell végezni.

Gyökérkefével letisztítani, és Növények Vizével lemosni.

 

A Zöld Kristály elűzi a szúnyogokat és a kullancsokat is. Majd jó alaposan permetezzünk a fűre és a bokrok alá is.

Ha mezei poloskák, darazsak akarnak befészkelni, permetezzük le azt a helyet, és  az ablakok, ajtók körül permetezzük be a falat.

A permet nem öli meg a bogarakat, csak elűzi. Ezért ember is használhatja, pl. vírusokra, baktériumokra, gargalizálhat torkot, stb.

 

 

 

 

PERMETEZÉS 2020-ban    

 

A Növények Vize összetétele nem változott. Tehát lehet használni permetezésre a tavalyi Vizet.
AMI VÁLTOZOTT:
Kapunk a lemosó permetezésre egy flakon új Vizet!
„Az új szabály az lesz, ami a növényeket az éghajlati gyötrődésekre felkészíti. Tehát az első permetezés (lemosó) azzal kell, hogy megtörténjen. A talajt, a fákat, a bokrokat, de azokat a területeket is le kell permetezni, amikben a zöldségfélét ültetni fogjátok.
Tehát csináljatok egy tervet, amelyen kijelölitek a zöldségfélék helyét, a fák csorgói alatti területet, és azt 10 l-be 5 csepp cseppentésével permetezzétek le a lemosó permetezés idején.” (Az idén március 21. Lehet előtte és utána 4 nappal)
 (Ezt a cseppet máskor is kell használni?) „Akkor szólok. Mi is most vizsgáljuk a talajt, a levegőt, a növények ellenálló képességét, és akkor szólok, ha ezzel a cseppel kell segíteni.”

A fák törzsének tisztítására lehet a Pf cseppet használni. 5 l-ig 1 csepp.

 

 

Új permetezési tanácsok

 

Kedves Kertészek:
Ne felejtsétek el, hogy a Növények Vize a beporzó bogarakat is elűzi, tehát kevés lesz a termés! Ezért csak sziromnyílás előtt, és a megkötés után lehet permetezni!
 

 

A talajban a trópusi kártevők gyorsan szaporodnak! Szigorú előírások kellenek ahhoz, hogy megvédjük a gyümölcseinket!

Tehát, az első permetezést megelőző hónapban (február21-március 21) meg kell a földet permetezni, de előtte a leveleket össze kell gereblyézni alatta.

Ne a fa csorgója alá tegyétek az avarleveleket, hanem olyan távolságra, ahol a gyökér nem éri el. Ott komposztot kell készíteni belőlük. Ezeket olyan sok permetvízzel kell bepermetezni, ami szinte átmossa,

Ebbe a permetlébe a Növények Vizéből 5 cseppet kell 5 literenként tenni!

 Azoknak, akik saját földjük Vizét használják, nem kell új cseppet venni, csak azoknak, akiknek a régi van. Tehát az emblémás permet jó. A régi jó lesz locsolásra.

A vizes komposztot össze lehet rakni, az majd felhasználható lesz, ha elenyészik.

Tehát a permetezést a tiszta földre kell fújni.

Ezután már 5 cseppet kell tenni 10 liter vízbe. Jó alaposan, a fák törzsét is lemosni. Az ágait csak március 21.-én kell permetezni.

Azokat a fákat, amiket most ültettetek 5 éven belül, azokat is egy hónappal előbb, de az ágaival együtt le lehet permetezni.

Az örökzöldeket is így kezeljük.

 

A diófáknak a leveleit nem lehet komposztba tenni, el kell rohasztani, és majd a talajt árnyékolni vele, a zöldségsorok között. A diófáknak gyógynövény is kell! A zsálya jó, a déli oldalra egy-egy bokrot a csorgóra kell ültetni.

 

 

A PERMETLÉ KÉSZÍTÉSE


A permetlé elkészítésénél ügyeljen arra, hogy pontosan mérje ki a vizet, amit felhasznál. Ez a cseppek adagolásához nagyon fontos!
Legalkalmasabb a műanyag eszközök (permetező, tölcsér, mérőedény stb.) használata, melyek korábban nem érintkeztek vegyszerekkel, vagy más idegen anyaggal. Tehát érdemes mindenből újat beszerezni. Ha erre nincs lehetősége, úgy „avassa be” a régi permetezőjét.

 


Beavatás:
Cseppentsen a permetezőbe 10 csepp Növények Vizét, arra öntsön 5 l vizet (amivel permetezni szokott). Jó alaposan öblítse ki a permetezőt, a szórófejet is. Majd öntse ki a maradék vizet.
Válassza ki a megfelelő edényt, amiben a permetlét készíti.  Az üres edény aljára cseppentsen a Növények Vizéből dupla annyi cseppet, ahányszor 5 literes az edény, majd öntse rá a megfelelő mennyiségű vizet. A vizet nagyon pontosan kell kimérni, tehát 5 literenként 2 csepp szükséges! Nagyon fontos, hogy az 5 l-es határt vegyük figyelembe. Használhat eső-, kút- vagy csapvizet. Az elkészítést követően azonnal használható a permetlé. A kijelölt nap bármelyik órájában permetezhet.

 


 
PERMETEZÉS SZABÁLYAI


A kullancsok elterjedése miatt, ajánlatos minden permetezéskor a permetező lébe a csíkoshátú kullancs elleni fiolából egy cseppet cseppenteni. Ezt a növények vizével együtt kipermetezhetjük. (A fiolák beszerezhetőek az előadásokon.) Aki a saját földjére kapott Permetező és Locsoló vizét használja, azt folyamatosan használni lehet.


Az első permetezés egy nagy, általános permetezés legyen. A tavasz első napja előtti és utáni 3 napban kellene elvégezni, amikor az egész talajt átpermetezné. A szántást utána is bármikor végezheti. Tehát a permetezés lehetőleg márc. 21 előtt és után 3 nappal történjen. Ez azért jó, mert a Nap fénye szinte áll, és a talajt átvilágítja. Tehát a permetezés ekkor történjen, bármilyen is akkor a föld, akár ásott, akár szántott, akár parlag, az nem számít ennél az első permetezésnél!
A második ilyen nagy, általános permetezés az őszi napforduló idején legyen, tehát lehetőleg szeptember 23-a előtt és után 3 nappal. Akkor jó lenne, ha le tudná permetezni a talajt, bármi is van benne.

 

 

Fák és a szőlő permetezése:
1. Az első permetezés a tavaszi napforduló ideje (március 21-e) előtt és után 3 nappal, tehát március 18.-24. között.
2. A következő, a rügyek kipattanásakor történjen. (A törzset, és alatta a talajt is permetezze, a törzset előtte kefével tisztítsa le, a száraz ágakat vágja le.)
3. A következő permetezés a szirmok hullása idején legyen.
4. Azután a gyümölcsök megjelenése idején.
5. Érésig kéthetente kell permetezni. (kivéve a beteg fákat)
6. Azután érés előtt, legalább egy héttel.
7. Azután szedés után.
8. Azután az őszi napforduló ideje előtt és után 3 nappal, tehát szeptember 20.- 26. között.

 

 

Az egészséges fákat

5 literenként 2 cseppel kell permetezni. Ha a tetvek elborítják valamelyik fát, akkor azt azonnal permetezni kell, 5 literenként 2 cseppel. Ha beteg a fa akkor a cseppek számát lehet emelni, pl: 5liter/3 - 5csepp

 

 

Az örökzöldeket

a tavaszi és őszi napforduló idején kell permetezni.

 

 

Fontos:

Ne permetezzenek fölöslegesen, azért, mert az a fejlődést kicsit lassítja, főleg az érést! Tehát az érés idejét eltolhatja.

 

 

Veteményes, zöldségfélék permetezése: 
A zöldségféléket kéthetente 5 literenként 2 cseppel kell permetezni. Ha megjelennek a kártevők, akkor azonnal és folyamatosan, 5 naponként kell 5 literenként 2 cseppet adagolva permetezni.

 

 

Szobanövények, rózsa permetezése:
Hetente egyszer kell permetezni. 5 l-nél kisebb flakonba 2 csepp Növények Vizét kell tenni.

 

 

Vágott virágok:
A vágott virágokat sokáig frissen tarthatjuk, ha a vázába 1 csepp Növények Vizét cseppentünk. A vizet nem kell cserélni, a víz tiszta marad, és nem nyálkásodik meg, a virágok pedig megtartják élénk színüket.