Készítsünk Biokertet

Gyümölcsfák telepítése a Három Kristályból elkészített Növények Vizének használatával.

 

Veteményes /konyhakert/ kialakítása, tennivalók 2021 év tavaszán

 

A terület nagysága 2x (8x7)=112 m2
Ezt a terület nagyságot egy nagyobb család számára elegendőnek tartjuk a saját felhasználásra szánt zöldségek termesztéséhez.
A vetési terv elkészítésénél a föld kissé agyagos talaját, a déli benapozottságát, és a többnyire szeles környezetet vettük számításba.

 

Ültetési szabály


A védőnövények helyett új ültetési forma szerint lesznek a sorokba egymás mellé vetve a magok és ültetve a palánták. Egymás mellé lévő sorokba azok a növények kerülnek, amelyeket a földből lehetőleg ugyanabban (egyforma) időben kell kiszedni.  Ez a forma azt jelenti, hogy, a sorokba egymás mellé kerülő növényeknél tudni kell mikor érik be, mivel betakarítást követően tisztitjuk ki a helyét. Ha az egyik növény hamarabb leterem, akkor a növénymaradványokat ki lehet tisztitani, de föld marad szabadon addig míg  a két új növényt együtt lehet ültetni.
A betakarított növények maradványainak kiszedését követően a földet meg kell locsolni és sima felületet kell kialakítani, majd várni 5 napot. Az öt nap letelte után lehet kialakítani újabb ültetéshez a sorokat a növény igényeinek megfelelő szélességben, hogy ültetéskor a két új növény soronként váltakozva kerüljön egymás mellé. Első sorba egy fajta növény kerül, mellette lévő sorba egy másik fajta, majd ezt követheti következő sornál az első sorba, majd a második sorba ültetett növény, így lehet megoldani, hogy ugyanabból a fajtából több sor ültethető legyen.


Kert kialakítás


Egy gyepes területen alakítottuk ki veteményes helyét. Ahol a gyep nem került feltörésre, hanem, mivel ez a rész egy mélyebben fekvő rész, így ősszel feltöltöttük a területet 15-30 cm magasan földdel. Ezt a télre megszórtuk marhatrágyával, amit a tavasszal betárcsáztunk és rotáltunk.
A március közepén ültetésre készen állt a föld. 
Március 20-án a Növények Kristályából készített permetlével a földet alaposan megpermeteztük. Ez az év első permetezése a Napéj egyenlőség, tavaszi napfordulóhoz /március 21/ kapcsolódóan.
A vetenényes kert sorai É-D irány követnek az alapvető széljárást figyelembe véve.
A sorok szélessége kiszámításra került, hogy ne érjenek a növények egymásra, legyen hely a növényekhez való hozzáférésre a különböző munkálatokhoz, mint talajművelés, permetezés, locsolás, betakarítás.
A tervezés során meghatároztuk az ültetni kivánt  zöldségfajtákat soronként, a két sor zöldség egyidőben történő betakarítását, mint új növénytársítást alkalmazva a következők szerint lesz az ültetés:

első sor        második sor            másodvetés
                            első sor        második sor
        
1. rukkola            zöldbab            zöldbab        cékla    
2. zöldborsó        hónapos retek        fodroskel        kelbimbó
3. zöldborsó         spenót            feketeretek    fejes saláta    
4. sárgarépa        dughagyma
5. sárgarépa        dughagyma
6. karaláb-            kelkáposzta
7. fejeskáposzta        uborka
8. brokkoli            bokorbab
9. uborka            paprika
10. paprika        paradicsom
11. zeller            paradicsom
12. hagymamag        paradicsom
13. paprika        karfiol
14. cs.kukorica        burgonya            fokhagyma    téli rukkola    
15. petrezselyem    zöldborsó

 

Magról vetett zöldségek


            vetési idő

        
rukkola        március és    szeptember
zöldborsó        március
spenót        március
hónapos retek     március
sárgarépa        március
petrezselyem    március
zöldbab         április
cs. kukorica    április közepe
hagymamag    május
uborka        május
burgonya        április közepe
bokorbab        május
dughagyma    március, április
cékla            június.július
feketeretek    július
fejes saláta        július, augusztus


A vetőmagokat ősszel kell kezelni  cickafarkból főzött teával / 1 liter víz 5dkg szárított cickafark 5 percig főzve/  1 liter teához 4 l víztisztitó kristályon átszűrt csapvizet kell adni és abban átmosni a magokat és kiszárítani utána. Tavasszal ültetni.
Apró magok esetén növényi komposzttal takarjuk a magokat. Vetést követően célszerű meglocsolni, a komposzttal takart föld nem keményedik. 
Ez egy ikersoros vetési mód ahol a növény terjedelmének megfelelő távolságot kell hagyni. Az ikersorok melletti út legalább akkora legyen, hogy betakarításkor a ne taposuk le a növényt és egy vödör elférjen.

 

Palántáról ültetett növények


            ültetési idő


paprika        május
paradicsom    május
karaláb        április vége
karfiol        április vége
káposzta        április vége
brokkoli        április vége
zeller        május
fodroskel        július
kelbimbó        július
fokhagyma    szeptember
fejes saláta        október

 

Palánta ültetéskor a tövéhez fél marék komposztot teszünk, így gyorsabban gyökeresedik. Ültetést követően mindig meglocsoljuk, majd Növények kristályán átszürt vizzel megpermetezzük és hamar éltre kelnek a palánták.

A cukkini, patiszon, sütőtök bokros vagy futó növekedése a fiatal fák alá való ültetetést lehetővé teszi, egy-egy fajtából áprilisban a  fa tövétől fél méterre 3 db magot teszünk, amelyből egyet hagyunk meg a többit ollóval vágjuk le, a föld felett, hogy a gyökere bent maradjon erősítésként. 
Az áprilisi fagyok végett az ültetéskor nagyobb üveggel fedem be a magokat, amelyben széltől védve növekednek, ha kinövi az üveget le kell venni, de így előbb hoz termést. Műanyag flakon is jó, csak ne vigye el a szél.
Ha tökféléknél 500 méteren /izolációs távolság/ belül több fajta ültetésre kerül magot fogni nem célszerű, mert elfajtásodik.

A fútós növények, melyekhez háló szükséges a kerítés mellé kerülnek többek között a Juliskabab, mely zöldbabként nagyon finom.
Kolbásztök magja csiraképessége nagyon gyenge, ezért 3-5 magot  teszünk egy helyre, 2 tőnél több nem szükséges. Még gyenge állapotban, amikor a körmünkkel be tudjuk nyomni szedjük le és nagyon finom kirántva. 
 A méteresbabot 2 méteres szakaszon vetünk. Babféléket május végéig célszerű ültetni.

 

 

 

 

Gyümölcsfák ültetése 2020. december 1- én, Lovason, 1500 m2 területen.

 

A telepítési terv alapján a munkafolyamatok menete a következő:
Minden szabadgyökerű facsemetét az ültetés előtt két napra
a Növények Vizét tartalmazó vízbe tettük.


A 60 x 60 cm gödröt géppel kiástuk 5 nappal az ültetés előtt. 
A gödör aljára 10 liter Növények Vizét tartalmazó vizet öntöttünk az ásást követően.
Az ültetés napján ismételten 10 liter vizet öntöttünk a gödörbe.


A gödör aljára 5 db babszemnyi nagyságú kristályt tettünk. Valójában bármilyen színű kristály jó; a Fentiek azt tanították, hogy a csonthéjasok alá vörös vagy sötétbarna, puha magúak alá sárga vagy világos barna, bogyósok alá zöld, a többire fekete célszerű.
Marhatrágya föld keverékével kezdtük feltölteni a gödröt.


Elérve a facsemete gyökerének megfelelő magasságot rászórtunk fél marék tönkölybúza magot és 50 dkg körüli „gyökéritató” elnevezésű gyökeresedést segítő tápanyagot.
Beállítottuk a csemetét az Északi oldalt figyelve és eligazítva a fa gyökerét, hogy az oltás, szemzés helye a föld felszínén legyen kb. 5-10 cm-re.
Ekkor megszórtuk 20 dkg „sungit” ásványi porral.


A gyökerek köré szórtuk a komposztot, majd feltöltöttük a talajszintig földdel, amit megtapostunk a gyökér körül, és ebbe a körbe 10 liter Növények Vizét tartalmazó vizet öntöttünk.
Miután a vizet elitta, rá került a tetejére a gödör aljáról kivett, előzőleg már elkülönített föld.


A gyümölcsfák fejlődését így megalapozva Isten Áldását kértük a fákra.

 


biokert_faültetés_1           biokert_faültetés_3

 

biokert_faültetés_4           biokert_faültetés_5