Készítsünk Biokertet

Gyümölcsfák telepítése a Három Kristályból elkészített Növények Vizének használatával.

 

Tavaszi- nyári munkák a gyümölcsösben

 

A tavalyi őszi gyümölcstelepítés sok feladatot még nem adott a tavaszi napokra.
Többször végigjártuk a területet és megfigyeltük, vártuk a fák rügyezését. 
A téli időjárás kedvező volt, a tavaszi okozott néhány meglepetést. 
A 36 db telepített gyümölcsfa csemetéből 1-1 db naspolya, kajszibarack nem hajtott ki. 
A kihajtott őszibarackokból 1 fa teljesen lefagyott a márciusi fagyos napok eredményeként és már nem tudott kihajtani.  Ezeket ősszel pótoljuk.


 A telepített bogyós gyümölcsök közül a csemegeszőlő nagy része kihajtott, az alvókat még várjuk, ugyanis a hideg márciusi idő végett a felkupcolt vesszőket későn bontottuk ki, reméljük, a meleg idő meghozza az eredményt. Az áfonya egres, ribizli, josta, szibériai mézbogyó mind újraéledt, az őszi átültetést jól viselte. A málna és szeder vessző nagy része úgy viselte el az átültetést, hogy gyökérről áprilisban kezdett újra hajtani. Ezek a vesszők nem voltak életképesek, de a gyökerük erős volt. Így legalább nem aprózódik el a termésük, ámbár az első évben nem hoz termést.

 

Az első permetezés a tavaszi napfordulóhoz kapcsolódóan március 19-én történt a Növények Kristályával készített eszenciából 5 liter vízhez 4 cseppet tettünk. Ekkor az egész földterület le lett permetezve, magát a földet permeteztük, nem számított, hogy milyen növény van a földön. Az 1500 m² területre 150 liter permetlé lett felhasználva.

 

Ez a permetezés szép lassan javítja a földet, a gyökereket tisztítja, a vizeket átmossa, azok az esőcseppek, amik ezen a permetlén /eszencián/ áthatolnak, azok tisztulnak le. A talaj permetezése azért lényeges, mert már szinte az összes kártevő ott vészeli át a levegő szennyezettségét. Az egész gyümölcsös talaját a fák ültetése előtt meglazítottuk még az öreg fák törzse melletti részt is, ahol a kártevők a legjobban szeretnek gyülekezni.


Fák metszését március 21-én végeztük. A 9 db öreg fa metszésénél elkezdtük megfiatalítani a fát, ami annyit jelent, hogy minden évben egy öreg vastag ágát levágjuk, ezzel pár év alatt megújul a fa. A metszés helyét jól be kell permetezni Növények Kristályával készített permetező vízzel, és nem fertőződik el.


A fák rügyeinek kipattanását figyelve következett ismét egy permetezés az őszibarack, kajszibarack és mandulánál, ezt követte a cseresznye, meggy, szilva, alma, körte.


Következő permetezés a termő fánál a szirmok hullásának idején történt, majd a gyümölcsök megjelenésekor. A májusi hónap, amikor kezdtek megjelenni a gyümölcsök a fán és ezt követően beállunk a két hetente történő permetezésre az összes fánál. 


Egyre ügyelünk, hogy érés előtt /gyümölcséréskor/ nem permetezünk, mert a fa nem engedné el a gyümölcsöt, így szedésnél érzelmileg sérülne, a permetezés lassítja az érést. 


Érés előtt legalább egy héttel a kéthetenkénti permetezést meg kell szüntetni, és szedés után kezdhető. A bogyós termésű gyümölcsöket a fákkal egy időben permetezzük.


Az őszi napfordulókor szeptember 23 előtt és után 3 nappal 20-26 között van az általános egész földterületre szóló következő permetezés.

 

A gyümölcsös talaja teljes egészében megmunkált, a gyomosodás elkerülése érdekében géppel tárcsázzuk, rotáljuk, a fák tövénél pedig kapáljuk, amit először, március 20-án végeztünk el. Akkor rotálunk, amikor még nem nőtt ki a gyom.


A locsolórendszer kiépítését ez évre tervezzük, ezt követően oldjuk meg a fák vetésforgóját. A csonthéjasok alá sötétebb virágú, a puhamagvúak alá világos virágú kisebb gyógynövény bokrot fogunk ültetni a lomb csurgója alá. A gyógynövény locsolásával megoldódik a fa locsolása. A növények úgy fogják egymást segíteni, hogy a locsolóvizet a gyógynövény átengedi a fának,  mert sokáig magtarja magában és osztogatja a gyökereknek, amikor ők kérik. Kánikulában öt naponta locsolni kell, mert 5 napi kánikula kiszívja a nedvességet a talajból. Ha eső van, akkor legalább 5 napig nem kell locsolni.


A fa alá lehet zöldségfélét is ültetni, de úgy kell kiválasztani, hogy a kártevők ne szaporodjanak, amelyiken tetű van, nem célszerű alá ültetni.
A fák alatti növényeket ősszel ki kell szedni és komposztra tenni.


Nyári melegben locsolni kell a fákat, ha nincs állott, langyos víz, akkor inkább reggel kell locsolni. A locsolás legjobb módja, ha koronája széle alatt agy kört rajzolunk, azt 5 részre osztjuk, legalább 40-50 cm mélységre lyukat fúrunk, és abba 2-2 liter vizet öntünk, kisebb fáknál fél vagy 1 liter elég. Célszerű a lyukba egy csövet tenni, ezáltal egyszerűbb a locsolás és le lehet takarni a cső végét. A locsolóvízbe célszerű cseppenteni a Növények Kristályának vizét.

 

 

 

 

Veteményes /konyhakert/ kialakítása, tennivalók 2021 év tavaszán

 

A terület nagysága kétszer 8m x 7m = 112 m2
Ekkora területet tartunk elegendőnek egy nagyobb család számára, a saját felhasználásra szánt zöldségek termesztéséhez.
A vetési terv elkészítésénél a föld kissé agyagos talaját, a déli benapozottságát, és a többnyire szeles környezetet vettük számításba.

 

Ültetési szabály


A védőnövények helyett új ültetési forma szerint lesznek a sorokba egymás mellé vetve a magok és ültetve a palánták. Egymás mellé lévő sorokba azok a növények kerülnek, amelyeket a földből lehetőleg ugyanabban (egyforma) időben kell kiszedni.  Ez a forma azt jelenti, hogy, a sorokba egymás mellé kerülő növényeknél tudni kell mikor érik be, mivel betakarítást követően tisztítjuk ki a helyét. Ha az egyik növény hamarabb leterem, akkor a növénymaradványokat ki lehet tisztítani, de föld marad szabadon addig míg  a két új növényt együtt lehet ültetni.
A betakarított növények maradványainak kiszedését követően a földet meg kell locsolni és sima felületet kell kialakítani, majd várni 5 napot. Az öt nap letelte után lehet kialakítani újabb ültetéshez a sorokat a növény igényeinek megfelelő szélességben, hogy ültetéskor a két új növény soronként váltakozva kerüljön egymás mellé. Első sorba egy fajta növény kerül, mellette lévő sorba egy másik fajta, majd ezt követheti következő sornál az első sorba, majd a második sorba ültetett növény, így lehet megoldani, hogy ugyanabból a fajtából több sor ültethető legyen.


Kert kialakítás


Egy gyepes területen alakítottuk ki a veteményes helyét. Ahol a gyep nem került feltörésre, hanem - mivel ez a rész egy mélyebben fekvő rész - így ősszel feltöltöttük a területet 15-30 cm magasan földdel. Ezt a télre megszórtuk marhatrágyával, amit a tavasszal betárcsáztunk és rotáltunk.
A március közepére ültetésre készen állt a föld. 
Március 20-án a Növények Kristályából készített permetlével a földet alaposan megpermeteztük. Ez az év első permetezése a Nap-éj egyenlőség, tavaszi napfordulóhoz /március 21/ kapcsolódóan.
A veteményes kert sorai É-D-i irányt követnek az alapvető széljárást figyelembe véve.
A sorok szélessége kiszámításra került, hogy ne érjenek a növények egymásra, legyen hely a növényekhez való hozzáférésre a különböző munkálatokhoz, mint talajművelés, permetezés, locsolás, betakarítás.
A tervezés során meghatároztuk az ültetni kívánt  zöldségfajtákat soronként, a két sor zöldség egy időben történő betakarítását, mint új növénytársítást alkalmazva a következők szerint lesz az ültetés:

    

 Tavaszi vetés

 

Másodvetés

 

Egyik sor

Másik sor

Egyik sor

Másik sor

 

 

 

 

Rukkola

Zöldbab

Zöldbab

Cékla

Zöldborsó

Hónapos retek

Fodros kel

Kelbimbó

Zöldborsó

Spenót

Fekete retek

Fejes saláta

Sárgarépa

Burgonya

 

 

Sárgarépa

Dughagyma

 

 

Karalábé

Kelkáposzta

 

 

Fejeskáposzta

Uborka

 

 

Brokkoli

Bokorbab

 

 

Uborka

Paprika

 

 

Paprika

Paradicsom

 

 

Zeller

Paradicsom

 

 

Hagymamag

Paradicsom

 

 

Paprika

Karfiol

 

 

Csemege kukorica

Burgonya

Fokhagyma

Téli rukkola

Petrezselyem

Zöldborsó

 

 

 

 

A vetőmagokat ősszel kell kezelni cickafarkból főzött teával /1 liter víz 5 dkg szárított cickafark 5 percig főzve/ 1 liter teához 4 l Víztisztító Kristályon átszűrt csapvizet kell adni és abban átmosni a magokat és kiszárítani utána. Tavasszal ültetni.
Apró magok esetén növényi komposzttal takarjuk a magokat. Vetést követően célszerű meglocsolni, a komposzttal takart föld nem keményedik. 
Ez egy ikersoros vetési mód ahol a növény terjedelmének megfelelő távolságot kell hagyni. Az ikersorok melletti út legalább akkora legyen, hogy betakarításkor a ne tapossuk le a növényt és egy vödör elférjen.

 

Magról vetett zöldségek

Vetési idő

Rukkola

március  - szeptember

Zöldborsó

március

Spenót

március

Hónapos retek

március

Sárgarépa

március

Petrezselyem

április

Zöldbab

április közepe

Csemegekukorica

május

Hagymamag

május

Uborka

április közepe

Burgonya

május

Bokorbab

május

Dughagyma

március, április

Cékla

június

Fekete retek

július

Fejes saláta

július, augusztus

 

 

Palántáról ültetett zöldségek

Ültetési idő

Paprika

Május

Paradicsom

Május

Karalábé

Április vége

Karfiol

Április vége

Káposzta

Április vége

Brokkoli

Április vége

Zeller

Május

Fodroskel

Július

Kelbimbó

Július

Fokhagyma

Szeptember

Fejes saláta

Október

 

 

 

 

Palánta ültetéskor a tövéhez fél marék komposztot teszünk, így gyorsabban gyökeresedik. Ültetést követően mindig meglocsoljuk, majd Növények Kristályán átszűrt vízzel megpermetezzük és hamar éltre kelnek a palánták.

A cukkini, patisszon, sütőtök bokros vagy -futó növekedése a fiatal fák alá való ültetést lehetővé teszi, egy-egy fajtából áprilisban a  fa tövétől fél méterre 3 db magot teszünk, amelyből egyet hagyunk meg, a többit ollóval vágjuk le a föld felett, hogy a gyökere bent maradjon erősítésként. 
Az áprilisi fagyok végett az ültetéskor nagyobb üveggel fedem be a magokat, amelyben széltől védve növekednek, ha kinövi az üveget le kell venni, de így előbb hoz termést. Műanyag flakon is jó, csak ne vigye el a szél.
Ha tökféléknél 500 méteren /izolációs távolság/ belül több fajta kerül ültetésre, magot fogni nem célszerű, mert elfajtásodik.

A futónövények, melyekhez háló szükséges a kerítés mellé kerülnek; többek között a Juliskabab, mely zöldbabként nagyon finom.
Kolbásztök magja, csíraképessége nagyon gyenge, ezért 3-5 magot  teszünk egy helyre, 2 tőnél több nem szükséges. Még gyenge állapotban, amikor a körmünkkel be tudjuk nyomni szedjük le és nagyon finom kirántva. 
Méteres babot 2 méteres szakaszon vetünk. Babféléket május végéig célszerű ültetni.

 

 

 

 

Gyümölcsfák ültetése 2020. december 1- én, Lovason, 1500 m2 területen.

 

A telepítési terv alapján a munkafolyamatok menete a következő:
Minden szabad gyökerű facsemetét az ültetés előtt két napra
a Növények Vizét tartalmazó vízbe tettük.


A 60 x 60 cm gödröt géppel kiástuk 5 nappal az ültetés előtt. 
A gödör aljára 10 liter Növények Vizét tartalmazó vizet öntöttünk az ásást követően.
Az ültetés napján ismételten 10 liter vizet öntöttünk a gödörbe.


A gödör aljára 5 db babszemnyi nagyságú kristályt tettünk. Valójában bármilyen színű kristály jó; a Fentiek azt tanították, hogy a csonthéjasok alá vörös vagy sötétbarna, puha magúak alá sárga vagy világos barna, bogyósok alá zöld, a többire fekete célszerű.
Marhatrágya föld keverékével kezdtük feltölteni a gödröt.


Elérve a facsemete gyökerének megfelelő magasságot rászórtunk fél marék tönkölybúza magot és 50 dkg körüli „gyökéritató” elnevezésű gyökeresedést segítő tápanyagot.
Beállítottuk a csemetét az Északi oldalt figyelve és eligazítva a fa gyökerét, hogy az oltás, szemzés helye a föld felszínén legyen kb. 5-10 cm-re.
Ekkor megszórtuk 20 dkg „sungit” ásványi porral.


A gyökerek köré szórtuk a komposztot, majd feltöltöttük a talajszintig földdel, amit megtapostunk a gyökér körül, és ebbe a körbe 10 liter Növények Vizét tartalmazó vizet öntöttünk.
Miután a vizet elitta, rá került a tetejére a gödör aljáról kivett, előzőleg már elkülönített föld.


A gyümölcsfák fejlődését így megalapozva Isten Áldását kértük a fákra.

 


biokert_faültetés_1           biokert_faültetés_3

 

biokert_faültetés_4           biokert_faültetés_5